0

Szałwia lekarska – wszechstronny surowiec leczniczy

Szałwia lekarska od wieków cieszy się dobrą sławą. Już w starożytności doceniano jej lecznicze właściwości, przypisując jej nawet działanie magiczne. Szałwia wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego, jednak rozprzestrzeniła się również na inne obszary. Obecnie szałwię uprawia się w wielu krajach na świecie. Współcześnie właściwości leczniczych szałwi nie ocenia się aż tak wysoko jak w starożytnej Grecji czy Rzymie (gdzie traktowano ją jako lekarstwo na jad węża a nawet…amnezję). Niemniej jednak nie sposób zaprzeczyć, iż terapeutyczne działanie tego ziela jest wielowymiarowe.

Liście szałwi.

Surowcem leczniczym są liście, które obfitują w różnego rodzaju składniki odżywcze ( witaminy, garbniki, flawanoidy, kwasy organiczne). Szałwia ma wpływ na pracę układu trawiennego, pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Dzięki stosowaniu naparu można również wyleczyć biegunkę. Znane jest także bakteriobójcze działanie szałwii- płukanki stosowane zewnętrzne w chorobach dziąseł, anginie, pleśniawce czy infekcjach gardła są naprawdę skuteczne. Napar z szałwii można stosować także zewnętrznie do przemywania trudno gojących się ran, wysypek, owrzodzeń czy jako dodatek do kąpieli przeciwreumatycznych.

Lecznicze właściwości szałwi.

Lecznicze właściwości tego ziela obejmują rónież działanie przeciwkaszlowe, łagodzące dolegliwości okresu menopauzy (jak np. nadmierna potliwość). Mogą również zmniejszać laktację. Niewiele osób wie jednak, że szałwia pomaga również w stanach zmęczenia, wyczerpania czy depresji. Dodatkowo dzięki zawartości silnych terpenów – szałwia może obniżać ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów.

Uniwersalność.

Uniwersalność szałwii sprowadza się jednak nie tylko do jej licznych właściwości leczniczych. Można ją bowiem wykorzystywać zarówno jako składnik naparów, nalewek, w formie suszu lub świeżych liści. Znane są również kulinarne walory tej rośliny. Szczególnie Włosi upodobali sobie ją jako przyprawę. Należy jednak uważać przy komponowaniu posiłków z dodatkiem szałwii – zbyt duże ilości mogą sprawić, że potrawa będzie zbyt
gorzka.

Kategoria: Wszystko o fitomedycynie Tagi: , , , ,
© 2018 Fitomedycyna. All rights reserved.