0

Lecytyna

Lecytyna to znany lek na pamięć i koncentrację, który nie podwyższa ciśnienia i może być stosowany również u starszych osób. Mogą go stosować studenci i osoby w średnim wieku, a potwierdzono już skuteczność tej substancji w leczeniu chorych na zespół Alzheimera. Najczęściej jest pozyskiwana z soi niemodyfikowanej genetycznie. Lecytyna znajduje się także w takich produktach jak wątroba, jajka, orzeszki ziemne, dlatego warto od czasu do czasu je spożywać.

Dobroczynne działanie lukrecji.

Najwięcej lecytyny znajduje się w ziarnie soi. Lecytyna, którą możemy przyjmować w formie kapsułek jest zwykle w dawce 1200 mg, co oznacza, że nasz organizm potrzebuje jej dużo. Ta substancja jest wykorzystywana także podczas leczenia zaburzeń układu nerwowego – pozwala na lepsze transmitowanie sygnałów. Regularne używanie lecytyny pozwala na zmniejszenie ryzyka występowania kamieni żółciowych – lecytyna zwiększa wydzielanie żółci. Warto spożywać ją także wtedy, gdy chcemy zmniejszyć poziom cholesterolu i trójglicerydów w naczyniach krwionośnych.

Kategoria: Wszystko o fitomedycynie Tagi: , ,
© 9203 Fitomedycyna. All rights reserved.