0

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny to wieloletnia roślina, która jest używana zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Uprawa karczochów w Polsce nie jest częstym zjawiskiem, o wiele częściej spożywa się je w basenie Morza Śródziemnego. Do celów kulinarnych wykorzystuje się kwiatostany oraz łodygi. W tej formie stanowi dobre źródło błonnika oraz inuliny. Karczoch jest używany w medycynie ze względu na działanie na wątrobę oraz poziom cholesterolu we krwi.

Wyciąg z karczocha.

Ziele karczocha można kupić w sklepach zielarskich, jednak charakteryzuje się gorzkim smakiem. Podobnie jest z sokiem z karczocha, dlatego najczęściej używaną formą tej rośliny jest wyciąg w formie tabletek lub płynu. Karczoch w tabletkach powinno się przyjmować na wieczór, po kolacji, gdyż wtedy wykazuje najsilniejsze działanie na wątrobę. Zwiększa wydzielanie żółci i poprawia pracę tego narządu, dlatego też jest polecany przy zaburzeniach trawienia i wzdęciach. Karczoch obniża także poziom cholesterolu we krwi, jednak taka kuracja musi trwać dość długo.

Kategoria: Wszystko o fitomedycynie Tagi: , ,
© 2018 Fitomedycyna. All rights reserved.