0

Imbir

Imbir jest używany w postaci korzenia. Ma bardzo charakterystyczny, bogaty smak, używa się go na wiele sposobów. Imbir używa się do produkowania takich przypraw, jak curry, ale można go używać także jako pojedynczej przyprawy. Imbir można także kandyzować – umieszcza się go wtedy w cukrze, po uprzednim wysuszeniu. To kłącze zawiera olejek eteryczny, który sprawia, że lepiej znosimy podróże.

Szerokie zastosowanie imbiru.

Działanie przeciwwymiotne imbiru wywiera zarówno proszek z imbiru, kapsułki, syrop i cukierki z sokiem z imbiru. Wynika z tego, że niemal takie same działanie ma czysty imbir, jak i leki chemiczne. Niektórzy lekarze zalecają stosowanie imbiru także w przypadku zakrzepów w naczyniach krwionośnych, oraz przy obrzękach. Najwięcej osób wybiera imbir w przypadku zziębnięcia organizmu – kilka kawałków imbiru dodanych do herbaty szybko rozgrzeje nasze ciało. Inne właściwości imbiru to działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – pozwala na szybkie wyjście z przeziębienia oraz wspiera w przypadku chorób stawów.

Kategoria: Wszystko o fitomedycynie Tagi: , ,
© 5918 Fitomedycyna. All rights reserved.